Originea numelui comunei Grojdibodu a fost interpretata in diferite feluri de anumiti cercetatori. O interpretare este aceea ca se traduce in “ vadul vitelor”, dupa forma in care este mentionat in mai multe documente din secolul al XVI – lea si al XVII – lea.
Aceste forme sunt Gajdibrod, Gavojdibrod, Gavojdi Brod, Gavojdibrodul si Gabajdibrod. Dupa formele documentare aratate mai sus se crese ca este vorba de modificari fonetice provocate de o sincopa si metafaza: Grojdibod, Gavojdibrod prin faze intermediare asa cum este de pilda din Pobrota – Probota. Etimologia pe care o presupune este totusi “vadul vitelor”.
Prima mentiune documentara a comunei apare in anul 1545 pe 15 iulie, hrisovul domnului Mircea Ciobanul in limba slavona, prin care se confirma posesia lui Badea Cluceru Craciun logofatul asupra satului Gajdibrodul cu tot hotarul, cu baltile lui, proprietate pe care a obtinut-o unul de la altul sub forma de vanzare – cumparare. Un alt document in care este mentionat numele Grojdibodului sub forma de Gavojdibrod este cel datat de Petru cel Tanar la 13 februarie 1559–1568.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu